ЕК с препоръки за пътуващите от и до Китай

OFFNews 05 януари 2023 в 12:32 875 0

МЗ

Снимка Янка Петкова

Всяко завърнало се от Китай лице, което прояви симптоми на COVID-19 в рамките на 10-14 дни, следва да се самоизолира и да потърси медицинска помощ

Европейската комисия изготви препоръки за лицата от ЕС/ЕИП, на които предстои пътуване до Китай, както и за лицата, пристигащи от Китай в държави членки на ЕС/ЕИП, за спазване на основните противоепидемични мерки като хигиена на ръцете, носене на защитна маска за лице, физическа дистанция, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

През последните седмици броят на случаите на COVID-19 в Китай се увеличи значително. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията от извършените изследвания за целогеномно секвениране на проби, взети през м. декември от заболели лица в Китай, е установено, че вариантите, циркулиращи в Китай, вече се разпространяват в ЕС и не са предизвикателство за населението на ЕС.

Като се има предвид по-високият имунитет на населението в ЕС/ЕИП, както и предишната поява и последващата замяна на вариантите, които понастоящем циркулират в Китай, с други подварианти на Омикрон в ЕС/ЕИП, не се очаква скокът на случаите в Китай да повлияе на епидемичната ситуация с COVID-19 в държавите от ЕС/ЕИП.

В тази връзка към момента ситуацията не налага въвеждането на ограничителни мерки спрямо пристигащи лица от Китай, съобщават от здравното министерство.

Препоръчително е при пътуване от Китай до ЕС всички пътници да носят защитни маски за лице от висок клас. Всяко завърнало се от Китай лице, което прояви симптоми на COVID-19 в рамките на 10-14 дни, следва да се самоизолира и да потърси медицинска помощ за диагностика и лечение.

Ваксинацията и повишаването на броя на ваксинираните лица остава важна част от мерките за контрол на заболяването.

Препоръки за лицата, пътуващи до или пристигащи от Китай

Преди заминаване всички пътници следва да се уверят, че са получили пълния курс на ваксиниране срещу COVID-19, включително бустерни дози.

По време на пътуване маските за лице са сред най-ефективните средства за предотвратяване предаването на SARS-COV-2. Поради това се препоръчва носенето на маска при струпвания на хора, включително по време на пътуване със самолет.

Лицата с хронични заболявания следва да продължат да носят предпазна маска, независимо от действащите в съответната държава противоепидемични мерки. На хората с респираторни симптоми (кашлица, кихане и др.) също се препоръчва да носят предпазна маска.

Поради продължаващите високи нива на разпространение на респираторни вируси в ЕС/ЕИП, включително RSV, SARS-CoV-2 и грип, на всички граждани се препоръча да останат вкъщи, ако са болни; да спазват добра хигиена на ръцете; да носят предпазни маски и да сведат до минимум престоя си в обществени пространства, където има струпване на много хора, включително в обществения транспорт, за да се намали разпространението на респираторни вируси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови