Проф. Ива Христова: Охлаждането на тялото отваря вратата за вируси, пазете се от настинки

OFFNews 16 декември 2021 в 09:24 2234 0

Снимка БТА архив

Хората трябва да се пазят от настинка - охлаждането на тялото отваря вратата за вируси. Грип вече има, но хубавото е, че щамът "Камбоджа" е включен в грипната ваксина. Не е късно за такава и тя е силно препоръчителна не само за лицата над 65 г. 

Това заяви проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по бТВ. Нито има разлика между типовете грип, нито в началото се наблюдават съществени различия с ковид. Когато обаче имаме два дни температура - 38 градуса и нагоре, трябва да се тестваме, обясни тя. 

Няма доказан случай на „Омикрон“ у нас. Изследваме много проби. Разбира се, не може да се изключи да има единични случаи, които да не са засечени, но нямаме повишение в заболеваемостта, което е един от сигналите, когато се появи „Омикрон“, каза тя. 

Има нови съмнителни проби, но всичко, което доказахме досега са други мутации на S-гена, обясни проф. Христова.  По думите й последните данни показват, че „Омикрон“ е 50% по-заразен от „Делта“ варианта и се очакват много болни. 

29% е по-нисък рискът от хоспитализация, според южноафриканско проучване, но поради големият брой заразени, пак ще бъде натоварена болничната система, предупреди проф. Христова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови