Пристигнаха 18 000 детски дози ваксини срещу COVID-19

Министър Сербезова поздрави екипа на Клиниката по неонатология в "Майчин дом" по случай 40 рожден ден

OFFNews 20 декември 2021 в 15:45 887 0

Снимка БТА

Осемнайсет хиляди ваксини за деца срещу коронавирусната инфекция са пристигнали в България - те са в склада на "Булбио"; още по 12 хиляди ваксини ще бъдат разпределени в регионалните здравни инспекции в Пловдив и във Велико Търново.

Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Асена Сербезова, цитирана от БТА.

Министър Сербезова присъства на отбелязването на 40 години от организираната грижа за недоносени деца в болницата "Майчин дом". По думите й, вече са изготвени указания как ще се прилагат. Утре ще бъде обявен списък на пунктовете, в които ще се извършва ваксинирането на децата, допълни тя.

Към момента има тестове за учениците, допълни министър Сербезова. Подготвя се и ново закупуване на тестове, за да не се изпада в ситуация да ги няма, а децата да трябва да са на училище, каза тя.

На днешна среща с представители на съсловната лекарска организация, вирусолози и епидемиолози, сдружението на общопрактикуващите лекари, фармацевти и др., е било обсъждано как да бъде променена комуникационната стратегия на МЗ, зелените сертификати, нуждата от ваксиниране, каза министър Сербезова в отговор на въпрос каква е подготовката за евентуална следваща ковид вълна.

Безспорни са научните факти, че тези, които имат бустерна доза от ваксината, са много по-защитени от варианта "Омикрон", допълни тя. Според учените, тази защита достига до 70 процента.

Министър Сербезова присъства на церемонията за отбелязване на 40-годишнината от полагането на специализирани грижи за недоносени бебета в най-голямата Клиника по неонатология в страната в "Майчин дом".

Лекарите и акушерките в "Майчин дом" бяха поздравени от името на президента Румен Радев. Директорът на болницата проф. Иван Костов връчи плакет на Даринка Владова, съветник на президента по благотворителната инициатива "Българската Коледа", и благодари за подкрепата, оказвана на болницата в рамките на инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови