Първото бебе бежанец в Пловдив е момиченце, кръстиха го Роксолана

"Гледах клипчета как мога да родя във всякакви условия", разказва 40-годишната майка, избягала от Киев с по-голямото си дете

OFFNews 21 март 2022 в 13:20 1062 0

Снимка болница "Селена"

В пловдивската болница "Селена" на 20 март се роди първото бежанско бебе в Пловдив - Роксолана. Тя дойде на бял свят по естествен път в 21:18 часа при екипа на д-р Любов Станева, акушерката Даниела Ваклинова и неонатолога д-р Нурие Шабан.

Това съобщи за БТА Десислава Петрова, мениджър на болницата. По думите й раждането е минало леко за малко повече от два часа от постъпването на майката в болницата, а бебето е с тегло 3110 грама и ръст 50 сантиметра.

Майката на бебето, Наташа, на 40 години, пристига в Пловдив бременна в деветия месец заедно с голямата си дъщеря. По думите на Петрова те са напуснали Киев през втория ден от войната и са пътували четири дни без да спират и без да знаят къде ще се роди бебето.

Гледах клипчета как мога да родя почти във всякакви условия, ако се наложи – и в полето, разказва Наташа.

Специално за бежанката е избрана като лекуващ лекар също украинка - за да може да комуникират на един език и така родилката да бъде по-спокойна, каза още мениджърът на клиниката.

Д-р Любов Станева живее в Пловдив от повече от десет години. Тя ще поеме грижата и за други украински бежанки, които имат нужда от медицинска помощ. Родният език и топлото посрещане в момента са много важни за жените, избягали от ужаса на войната, колкото и медицинската грижа, коментират от болница „Селена“.

Медицинското заведение поема ангажимента за безвъзмездна грижа за бременните жени, пристигащи от Украйна в България.

В момента бебето Роксолана е в отлично състояние, а Наташа се възстановява от раждането, добави Десислава Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови