От днес в Кипър допускат на работа само с ваксинация или с отрицателен тест

OFFNews Последна промяна на 12 юли 2021 в 09:26 879 0

На работа в Кипър – с ваксина или 72-часов тест. Новата по-строга разпоредба на здравното министерство, която се прилага от днес, е част от мерките срещу разпространението на коронавируса след силния скок на броя новозаразени през последните две седмици, достигнал почти 1000 случая на ден, съобщи кореспондент на БНР в Кипър.

Задължителен за всички работни места в Кипър вече е коронавирусният „безопасен пропуск” (SafePass).

Това означава, че всички заети в държавния и частния сектор, включително самонаетите, имат три възможности, за да извършват всекидневната си работа. Те трябва да са ваксинирани, или да са преболедували вируса през последните 6 месеца, или да представят отрицателен тест на всеки 72 часа.

Още в началото на юли 11 големи работодателски и професионални организации в общо писмо до президента Никос Анастасиадис настояха да се въведе това изискване. Искането им е за да се предпази икономиката от ново затваряне.

Най-голямата банка в страната – Банката на Кипър, още в началото на месеца разпореди задължително тестване на неваксинираните от персонала всяка неделя и сряда.

Новата мярка е и своеобразен финансов лост за насърчаване на имунизацията. От 1 август се спира предоставянето от правителството на безплатни бързи тестове и разходите за тях се поемат от изследвания. Така неваксинираните служители ще трябва да плащат за своя сметка по 2 теста седмично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови