НПО с апел към институциите да помогнат на дете с тежки увреждания от Украйна

България не може да посрещне нуждите на украински деца с тежки увреждания и се разчита единствено на дарения, твърдят от Националната мрежа за децата

OFFNews 10 март 2022 в 15:36 869 0

Снимка НМД

България не е в състояние да посрещне нуждите на украински деца-бежанци с тежки увреждания, предупреждават от Национална мрежа за децата (НМД). В писмо до институциите те се обръщат с апел за помощ за дете с тежки увреждания.

Майката и детето са напуснали Украйна заради войната и от няколко дни са във Варна. Детето е с тежки увреждания и специфични нужди от медицински грижи и консумативи.

То е в стабилно състояние и не се налага да бъде прието в болница. Майката разполага със съответната апаратура за дишане, аспириране и мониториране на показателите на детето. Най-спешните нужди на детето към момента са от медицинска храна в достатъчни количества и подходяща за заболяванията му, медикаменти и медицински консумативи за храненето и апаратурата, за чието осигуряване няма механизми в България.

"Затова настояваме да бъде осигурен транспорт с линейка до европейска страна, в която нуждите на детето ще бъдат напълно покрити в бъдеще. Подходяща страна е Република Германия и ние имаме готовност да съдействаме с община, която ще приеме семейството. Вече има проведени такива разговори и има приемаща страна. Необходимо е осигуряването на транспорт", пишат от НМД.

Писмото е изпратено до Български червен кръст, Областна администрация – Варна, Министерството на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Омбудсман на Република България.

От организацията припомнят, че още на 1 март 2022 са отправили отправи призив за спешна координация и план от страна на отговорните институции за подкрепа и интеграция на пристигащите в България бежанци от Украйна.

Въпросът за посрещането на децата с увреждания и нужда от продължаващо лечение стои отворен без отговор, а децата са тук и сега и разчитат на дарителски кампании и добра воля на доброволци и дарители, твърдят от Национална мрежа за децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови