Нова пратка ваксини пристигна, чакаме по-големи количества през февруари и март

Янка Петкова 25 януари 2021 в 09:07 1174 0

Нова пратка от ваксини срещу COVID-19 пристигна тази сутрин в България. Тя е от препарата на Пфайзер/Бионтех и съдържа 14 040 дози. От логистичния център в столицата доставката ще бъде разпределена до 6-те ваксинационни центъра в страната. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб Богдан Кирилов.

"Тези дози компенсират количеството, което не пристигна миналата седмица. Очакваме и през следващата седмица да има компенсация от около 2300 дози. Имаме информация, че през февруари ще получим 83 хиляди дози, а през март 104 хиляди. За март бройката не е окончателна и възможно е да е по-голяма", обясни Кирилов.

Новите дози от ваксината на Модерна ще пристигнат към края на седмицата. Те ще бъдат 3600, добави Кирилов.

Той уточни, че се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за ваксината на "Астра Зенека".

"Надяваме се тя да е третата разрешена за употреба. Може да има и четвърта разрешена - аденовирусната ваксина на Джонсън и Джонсън. Всичко зависи от това кога компаниите ще започнат да доставят. Нашите надежди са че след март/април ще имаме значително повече количества“, каза още Кирилов.

„Когато някой от нас коментира брой ваксинирани лица до края на година, винаги има условие колко компании ще се включат. За първите две компании се очакват около 4,5 млн. дози, което означава, че 2.2 млн. от населението със сигурност могат да бъдат ваксинирани до края на годината. Ако пет ваксини получат разрешение тази година – това би означавало, че 2.2 млн. души ще могат да бъдат ваксинирани и до средата на тази година. Всичко това обаче са прогнози“, каза Кирилов.

Той каза още, че РНК ваксините на Пфайзер/Бионтех и Модерна са ефективни срещу новия генетичен вариант на коронавируса от Великобритания, но все още няма данни дали това ще е така и за ваксината на "Астра Зенека".

По думите на Кирилов поръчки за руската ваксина, която е вече е в процес на одобрение от ЕМА, могат да бъдат правени, когато получи разрешение за употреба от Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови