Нов тласък за популяризиране на донорството

OFFNews 26 септември 2023 в 17:02 583 0

Кирил Вълчев и Христо Хинков

Снимка Янка Петкова

Кирил Вълчев, ген. директор на БТА и Христо Хинков, министър на здравеопазването

Българската телеграфна агенция (БТА) ще популяризира Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията, която се реализира от Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ под мотото „Да! За живот“.

Това обяви на събитие в Националния пресклуб на БТА в София генералният директор на БТА Кирил Вълчев в присъствието на здравния министър проф. Христо Хинков.

Информацията по тази тема ще се публикува с отделен раздел, каза Вълчев и припомни, че през 1969 г. у нас е извършена първата на бъбречна трансплантация на Балканите.

По данните, с които аз разполагам, към края на миналата година над 900 български граждани са очаквали трансплантация. Едновременно с това до октомври миналата година са извършени само 18 трансплантации, заяви Вълчев. Той посочи, че идеята за донорството се подкрепя и от Българската православна църква.

Това е едно от най-благородните неща, които можем да направим. Трансплантацията е даване на живот, заяви проф. Хинков. Сещам се за майката на Даная и за други случаи, които остават анонимни. Това са изключително хуманни действия, добави той.

Хинков информира, че в програмата му е заложено създаването на Агенция по трансплантации, защото, по думите му, не е свойствена функция на „Медицински надзор“ да се занимава с този въпрос.

Здравният министър получи и почетен медал "125 години БТА".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки