Над 120 000 души в ЕС се разболяват от рак годишно заради вредна работна среда

Прахът от твърда дървесина, газовете от дизелови двигатели, заваръчният дим, отработените минерални масла повишават риска от онкологично заболяване

OFFNews 03 февруари 2023 в 12:10 1056 0

рак

Снимка Pixabay

В навечерието на Световния ден за борба с рака

Над 120 000 души годишно се разболяват от рак в Европа, защото са подложени на въздействието на канцерогени на работното място. Почти 80 000 са смъртните случаи.

Това показва статистика, оповестена от КНСБ в навечерието на Световния ден за борба с рака 4 февруари.

Освен че причиняват рак, канцерогените имат още едно опасно свойство – не е ясен моментът, в който ни разболяват. Работещите не могат да разберат, че са изложени на канцерогени, ако не им се каже. Дори да бъдат информирани, то липсата на видима опасност (за нараняване) намалява тяхната бдителност.

Хората, чиято работа е да се грижат за здравето и безопасността, са тези, които трябва да помогнат за осъзнаването на рисковете. Както от работодателя, така и от работещите, посочват от синдиката.

Наблюденията у нас са, че липсва добро познание у работодателите за работата с канцерогени. Това затруднява предприемането на конкретни и навременни мерки. Затова е изключително важно да се обръща внимание на информационните листовки на опасните вещества, с които се работи.

Има обаче канцерогени, за които няма как да се получи такава информация. Такъв пример е прахът от твърда дървесина, отработените газове на дизелови двигатели и заваръчният дим.

Риска от рак има и при контакт през кожата с отработени минерални масла, използвани в двигатели с вътрешно горене.

Според Наредба № 10 от 26.09.2003 г. всяка година работодателят трябва да изготвя списък на работещите, експонирани на канцерогени и мутагени (кат. 1А и 1В) и да го предоставя на Инспекцията по труда и РЗИ.

С промените през 2020 година информацията, която трябва да бъде включена в списъка, се разшири.

Например граничната стойност за прах от твърда дървесина се промени от 3 mg/m3 на 2 mg/m3 преди две седмици – на 17 януари. От февруари тази година предстои да влезе в сила и гранична стойност за отработени газове от дизелови двигатели, припомнят от КНСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови