МЗ публикува очакваните количества ваксини до края на годината

OFFNews 29 януари 2021 в 13:33 1173 0

Министерството на здравеопазването публикува очаквания общ брой ваксини до края на годината. Ваксините срещу COVID-19, получили разрешение за употреба под условие в ЕС, са на фирмите "BioNTech" и "Moderna".

Разрешение за употреба под условие в ЕС през 2021 г. очакват ваксините срещу COVID-19 на Оксфордския университет/AstraZeneca, "Janssen", "Curevac", "Sanofi" и "Novavax".

В зависимост от резултатите на клиничните изпитвания ще се установи дали от ваксината срещу COVID-19 на "Janssen" ще се поставят една или две дози. Посочените количества са индикативни и е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания.

Общото количество договорени ваксини е 18 116 926 и е достатъчно за имунизиране на 10 058 463 (9 058 463) души. Макар и с конкретни цифри списъкът е твърде условен, предвид обявеното преди седмица намерение на "Астра Зенека" да намали първоначалните доставки с 60%. Все още не е ясно дали компанията ще изпълни ангажимента си, въпреки настояването на Европейската комисия това да се случи според сключения договор с фармацевтичната компания. ОТ ЕК обявиха, че ще публикуват споразумението с производителя, въпреки конфиденциалния му характер. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови