МЗ: Нормализират се доставките на нискомолекулни хепарини

OFFNews 27 януари 2023 в 10:47 769 0

аптека

Снимка Unsplash

Нужни са промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, смятат фармацевтите

Доставките на нискомолекулните хепарини Клексан и Фраксипарин се нормализират, съобщиха от Министерството на здравеопазването. И двата медикамента са налични в складовете на притежателя на разрешение за употреба и търговци на едро.

От министерството уточняват, че представителят за България на притежателя на разрешенията за употреба на лекарствените продукти Fraxiparine Solution for injection 9500 anti-Xa IU/ml - 0,6 ml 5700 IU (INN Nadroparin), Fraxiparine Solution for injection 9500 anti-Xa IU/ml - 0,4 ml 3800 IU (INN Nadroparin) и Fraxiparine Solution for injection 9500 IU anti-Xa IU/ml - 0,3 ml x 10 (INN Nadroparin) е уведомил МЗ и ИАЛ, че от 18.01.2023 г. са възстановени продажбите на територията на България на посочените лекарствените продукти. Към настоящия момент има налични количества в складовете на ПРУ и търговци на едро в страната.

Представителят на притежателя  на Clexane 40, 60, 80 е уведомил ИАЛ, че до 06.02.2023 г. ще се осъществи поредната планирана доставка от лекарствените продукти на територията на страната, а към момента има налични количества в собствения му склад и в складовете на търговци на едро.

„В България квотите специално на Фраксипарин и Клексан са регулирани. Количествата са ясни, но необходимостта от тези лекарствени продукти в един момент става по-висока“, коментира по bTV магистър-фармацевтът Аделина Любенова, председател на Инициативния комитет от магистър-фармацевти. По думите ѝ доставките на липсващите лекарства ще се нормализират в рамките на месец.

"Не мога да гарантирам, че няма да изскочат нови откази, защото говорим за висока грипна вълна. Недостигът на лекарства е общоевропейски проблем. Трябва да сме търпеливи“, каза тя.

Според нея проблемът е, че заболеваемостта се е увеличила и затова са нужни промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

„Борбата е да се заявят по-големи квоти за България и това е работа на производителите. В момента имаме грипна вълна, а в същото време има COVID. Оттук насетне болниците използват голямо количество от тези фраксипарини и клексани, които влизат в България и за аптечната мрежа остават по-малки количества“, каза още Аделина Любенова.

По думите ѝ износът на лекарства продължава. Затова е важно голяма част от липсващите лекарства да влязат в забранителния списък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки