''Модерна'' съобщи, че бустер от ваксината ѝ предпазва от Омикрон

OFFNews 20 декември 2021 в 13:44 3968 2

Американската компания "Модерна" съобщи резултати от лабораторните изпитвания, които показват, че ваксината ѝ предпазва от варианта Омикрон, съобщи Ройтерс.

По думите на д-р Пол Бъртън, главен медицински директор на "Модерна" ваксината може да защити хората през предстоящия празничен период и през зимните месеци, когато се очаква най-сериозния натиск на Oмикрон.

Засега компанията не смята за необходимо да адаптира ваксината си към мутациите на Омикрон.

Бъртън каза още, че курсът с две дози от нейната ваксина генерира ниски неутрализиращи антитела срещу варианта Oмикрон, но бустерна доза от 50 микрограма повишава неутрализиращите антитела срещу варианта 37 пъти. По-висока бустер доза - от 100 микрограма, повишава нивата на антителата повече от 80 пъти в сравнение с преди подсилването.

Данните, които все още не са проверени от партньори, са получени, чрез тестване кръв от хора, които са получили ваксината срещу псевдовирус, проектиран да наподобява варианта на Oмикрон.

Бъртън каза, че ще зависи от правителствата и регулаторите да преценят дали искат повишеното ниво на защита, което може да осигури доза от 100 микрограма. Европейският лекарствен регулатор разреши бустерна доза от 50 микрограма, което е половината от дозата за първоначалния ваксинационен цикъл.

Компанията заяви, че дозата от 100 микрограма като цяло е безопасна и се понася добре, въпреки че има тенденция към малко по-чести нежелани реакции. Най-сериозните странични ефекти от иРНК ваксините на "Модерна" и "Бионтех"/"Пфайзер" са свързани с редки случаи на сърдечно възпаление (миокардит, перикардит), особено при млади мъже. Няколко проучвания предполагат, че те са по-изявени след поставяне на ваксината на "Модерна", посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

2

ваксиниран

20.12 2021 в 18:35

Докато овчари продължават да неглижират вируса и да умират хиляди ежедневно, ще я караме по същия начин. Извадете главите от пясъка и се ваксинирайте.

14469

1

случайно прочетох

20.12 2021 в 14:14

Прекаляват!
Не се ли нагушиха достатъчно?
 
X

Да помогнем на украинските деца!