Медиците от Спешна помощ излизат на протест

OFFNews 06 октомври 2022 в 12:50 885 1

спешна помощ

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Националният протест ще се проведе на 19 октомври

Медиците от центровете за спешна медицинска помощ излизат на национален протест на 19 октомври, съобщиха организаторите му от Национален синдикат „Защита“ за БТА.

Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна помощ в цялата страна настояват за редица увеличение на основната заплата на всички работещи, на заплащането на нощния труд и средствата за ваучери за храна.

Към исканията им е и промяна на категорията труд от трета, тя да премине във втора. 

Миналата седмица Министерският съвет взе решение да отпусне допълнителни разходи в размер на 9,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година. Тогава служебният здравен министър Асен Меджидиев посочи, че до края на годината на медиците от спешните медицински центрове ще бъде отпуснато допълнително възнаграждение между 600 и 150 лв. в зависимост от длъжността.

Средствата трябва да компенсират липсата на COVID добавки, които са били осигурени във времето на извънредната епидемиологична обстановка до страната до юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

1

Propaganda

06.10 2022 в 14:24

Не парите, а системата е проблем.

Не е работа на лекари и медицински сестри да са по линейките, по улиците, по домовете. Те трябва да са в болниците.

В ЦЯЛ СВЯТ (нормалния, де) си има специално обучени хора - парамедици - от 3 до 4 години следване, които са в ролята на първа линия, т.нар. доболнично лечение. Учат от фармакология до месеци стаж по болничните отделения.

НЕ НИ трябва и титлата "шофьор на линейка" - хора без грам медицинско понятие. На Запад са само по 2ма, парамедиците спокойно могат сами да си карат линейката. По-високо квалифицирания/опитен придружава сам пациента.

Длъжност СПЕШЕН ДОКТОР - доктори, предимно анестезисти и интернисти, които да са разположени на ключови места из града и да бъдат АЛАРМИРАНИ само при нужда - реанимация, раждане, катастрофи, инфаркти, инсулти и т.н., не за всеки смешник с настинка, набрал 112.