Майчиното мляко има противоракови свойства?

OFFNews 24 юли 2019 в 12:31 1211 0

Снимка Pixabay

Учени откриха уникален противотуморен компонент в майчиното мляко. Неговото действие ще бъде тествано на пациенти с няколко вида рак. Става дума за веществото алфа1Н, съобщава Daily Mail.

Изследването е проведено в клиника „Мотол“, Прага. Ръководител на екипа е шведският учен проф. Катарина Сванборг, която от години проучва свойствата на млечната захар в майчината кърма.

Според учените алфа1Н участва в производството на лактоза – млечната захар. Експертите открили, че този елемент е способен да формира противоракови комплекси. Взаимодействието на алфа1Н с олеиновата киселина образува съединение, което задейства механизмите на самоунищожение на раковите клетки.

Еспериментални изпитания на това съединение са показали, че в случаите на тумор на пикочния мехур, неговото използване е довело до прекратяване на агресивното развитие на метастази и намаляване на обема на туморите. Пациентите, които участвали в тестването, са изхвърляли туморни фрагменти чрез урината си. При това първичният ефект е бил забелязан само след два часа.

Действието на алфа1Н се тества върху болни с тумори на пикочния мехур, мозъка и червата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови