Лансет: Замърсената околна среда е причинила смъртта на 9 млн. души през 2019 г.

OFFNews Последна промяна на 18 май 2022 в 08:45 926 0

Снимка Pixabay

Девет милиона души са починали преждевременно през 2019 г. заради замърсяването, става ясно от публикувано днес проучване на сп. "Лансет", предаде Франс прес.

Един от всеки шест преждевременни смъртни случая е свързан със замърсяването и главно с лошото качество на въздуха. Замърсяването и изхвърлените във въздуха, водата и почвата отпадъци рядко убиват директно, но са в основата на тежки болести на сърцето, тумори, респираторни проблеми и остри стомашни разстройства.

"Ефектът на замърсяването върху здравето остава значително по-голям от този на войната, тероризма, маларията, ХИВ, туберкулозата, наркотиците и алкохола. Смъртните случаи, които се дължат на замърсяването, са приблизително колкото тези, причинени от тютюнопушенето", обобщи Ричард Фулър, главният координатор на отдела на "Лансет" по въздействието на замърсяването върху здравето.

През 2019 г. 6,7 милиона смъртни случая се дължат на замърсяването на въздуха, 1,4 милиона на замърсяването на водата, а 900 000 на отравяне с олово.

През 2000 г. замърсяването на въздуха от промишлеността е убило около 2,9 милиона души, докато през 2019 г. тази стойност е била 4,5 милиона, се казва още в проучването, цитирано от Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови