Коронавирусът може да е внесен в Китай със замразено месо

OFFNews 12 февруари 2021 в 07:40 3179 0

Възможно е коронавирусът да е стигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо, заяви журналистът от Радио Пекин Тодор Радев по БНТ. 

През изминалите месеци китайските митници многократно съобщаваха за коронавирус, открит върху опаковките от вносна замразена храна, основно месо и морски продукти, и една от версиите тук е, че вирусът може да е бил внесен в Китай. Ръководителят на СЗО в Ухан потвърди, че според експертите е възможно вирусът да оцелее в студена среда, но до момента няма потвърждение дали той може да се предава по този начин на хора, допълни Радев. 

Според СЗО е много малко вероятно вирусът да е изкуствено създаден или пуснат от лаборатория. Второто потвърждение е, че най-вероятно вирусът е предаден от животно на човек чрез междинен гостоприемник.

"По думите на ръководителя на екипа проучването сочи, че вирусът е намерил естествен резервоар в прилепи, но е малко вероятно това да е станало в Ухан. Според него възможният път на вируса до пазара за животни в Ухан, откъдето тръгна масовото заразяване, би могъл да е много дълъг и сложен, включително и извън Ухан и Китай", обясни Радев. 

На трето място, екипът се е запознал с кръвни проби, взети в началото на епидемията, които говорят, че вирусът може да е циркулирал сред хората по-рано, отколкото се смяташе досега. Но преди декември 2019 година нито в Ухан, нито където и да е другаде, според експертите на СЗО е имало масова заболеваемост, свързана с Ковид.

Заключенията на екипа не показват нищо ново, което да е неизвестно до момента. Но един от членовете му каза, че вероятно ще отнеме години, докато бъде разбран и проследен напълно произхода на COVID-19, коментира журналистът.

Не се наблюдава внасяне на мутирали щамове от чужбина, тъй като контролът за влизането от чужбина продължава да е много строг, обясни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!