Какво лекува шипката?

OFFNews 30 ноември 2024 в 06:00 211 0

Шипка

Снимка Pixabay

Шипков храст

Шипката е известна със своите лечебни свойства. 

Тя е диворастящ храст (Rosa canina) от семейство Розоцветни. Нарича се още дива роза. Цъфти с ароматни розови или бели цветове и ражда малки, ярко червени плодове. Те са месести и узряват през есента. Плодовете от шипка традиционната медицина ползва за лековити отвари и чай, а в сладкарството от тях се прави популярният шипков мармалад.

Лечебните свойства на плода ѝ идват от богатото съдържание на витамин C и от съдържаните антиоксиданти.

Шипката има доказани лечебни свойства при простуда, облекчава кашлица, действа добре при диария, помага за регулиране на кръвната захар, спомага метаболизма, освежава кожата, повишава имунитета.

Според някои източници чаят и екстрактът от шипка имат лечебни свойства при артрит и също така служат за понижаване на болката. В някои страни жените ползват екстракт или чай от това растение за намаляване на болките при секцио, като приемат отварата още преди операцията.

Сред лечебните свойства са още подобряване на кръвообращението и прочистване на пикочните пътища.

Шипковото масло също има лечебни свойства - ползва се при акне и за облекчаване на раздразнения по кожата.

Шипка - витамини

Плодовете на шипката са богати на витамин C. Според проучване на Висшия селскостопански институт  – Пловдив съдържанието на витамин C в месестата част на плодовете е средно около 510 mg%, като варира между 380–660 mg% (милиграма ма 100 грама).

Плодовете съдържат и други витамини, макар и в по-малки количества - А, Е, К, В1, В2, Р, РР.

Шипка антиоксиданти

Плодовете ѝ имат и други лечебни свойства - забавят стареенето на клетките благодарение на съдържанието на антиоксиданти - флавоноиди и др.

Шипка - имунитет

Високото съдържание на витамин C повишава имунния отговор на тялото при среща с вируси и болестотворни организми.

Шипка - чай

Приготвянето на шипков чай е лесно в домашни условия.

За една чаша чай сложете 1-2 супени лъжици сушени шипки в гореща вода и ги оставете да се запарят около 10-15 минути.

Шипков чай се дава дори на бебета заради лечебните свойства. Много педиатри препоръчват при захранване на бебето, след въвеждането на зеленчуци, плодове и месо, да се предлага закуска от сухари и шипков или липов чай. Чай от шипка е препоръчителен и при диария на малките бебетата, малките деца, а и при възрастните заради затягащото действие.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Защо рублата се казва така и кой е кръстникът на копейките