Имунитетът срещу COVID-19 защитава и от настинки, твърдят учени

OFFNews 13 юни 2024 в 13:40 1017 0

коронавирус

Снимка Pixabay

Коронавирус

Ново проучване показва, че предишни инфекции с COVID-19 намаляват риска от настинка, причинена от по-леки „братовчеди“ на коронавируса. Откритието вероятно ще даде ключ към разработването на по-ефикасни ваксини срещу COVID-19, съобщи Асошиайтед прес.

„Смятаме, че в бъдеще ще има нова епидемия от коронавирус“, казва д-р Маниш Сагар, научен ръководител на изследването, публикувано в сряда в списание Science Translational Medicine. „Ваксините потенциално биха могли да бъдат подобрени, ако успеем да възпроизведем някои от имунните отговори, които се осигуряват от естествената инфекция“, обяснява ученият.

В проучването са разгледани PCR тестове за COVID-19 от повече от 4900 души, които са потърсили медицинска помощ между ноември 2020 г. и октомври 2021 г.

След като взели предвид фактори като възраст, пол и съществуващи заболявания, Сагар и колегите му установили, че хората, които преди това са били заразени с COVID-19, имат около 50% по-малък шанс да се разболеят от симптоматична настинка, причинена от коронавирус, в сравнение с хората, които по това време са били напълно ваксинирани и все още не са се сблъсквали с COVID-19.

Няколко вируса причиняват настинки, като се смята, че коронавирусите са отговорни за около 1 от 5 настинки.

Изследователите свързват защитата срещу простудни заболявания с клетъчните реакции към два специфични вирусни протеина, което води до убиване на коронавируса. Тези протеини засега не се използват в повечето ваксини, но изследователите предлагат да бъдат добавени в бъдеще.

„Нашите проучвания показват, че това могат да бъдат нови стратегии за по-добри ваксини, които да се справят не само с настоящите коронавируси, но и с всички потенциални бъдещи, които могат да се появят“, казва д-р Сагар от Медицинския център в Бостън.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови