Експерти: Масовото поставяне на бустерна доза ваксина не е оправдано

OFFNews 14 септември 2021 в 11:42 1093 0

Инжектирането на бустерна доза от ваксините срещу COVID-19 за цялото население засега не е оправдано, защото препаратите остават високоефективни срещу тежките форми на инфекцията, дори и срещу заболяването от варианта Делта, твърдят експерти от Световната здравна организация (СЗО) и Агенцията по храните и лекарствата на САЩ, цитирани от АФП.

"Тези ваксини, които са в ограничени количества, ще спасят най-много животи, ако бъдат предоставени на хора, изложени на значителен риск от развитие на тежка форма на COVID-19 и все още не са ваксинирани", пишат експертите в статия в британското специализирано списание "Лансет".

"Настоящите данни не показват необходимост от бустерни дози сред населението, при което ефективността срещу тежките форми остава висока", отбелязват авторите, които са експерти от СЗО, от американската агенция и от няколко изследователски организации по света.

Авторите на публикацията в "Лансет" са убедени, че макар при ваксинираните броят на антителата да спада с течение на времето, това не означава, че ваксините стават по-малко ефикасни срещу тежки форми на болестта. Експертите посочват, че в такива случаи се включва клетъчният имунитет.

Те препоръчват да се разработват бустерни дози, насочени специално срещу по-резистентни варианти на вируса, които биха се появили в бъдеще, вместо да се поставят последващи дози от сега съществуващите ваксини. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх