ЕК съди Астра Зенека заради доставките на ваксини

OFFNews Последна промяна на 26 април 2021 в 15:54 1055 0

Европейската комисия потвърди, че миналия петък е завела дело срещу производителя на ваксина срещу COVID-19 "Астра Зенека".

Делото ще се води по иск за неизпълнение на предварителното споразумение за доставки на ваксината за страните от ЕС.

"Дружеството не успя за осигури навременно изпълнение на договора", заяви говорител на комисията, цитиран от БТА.

По думите му искът е подкрепен единодушно от всички държави от ЕС. По-рано ЕК съобщи, че е предприела помирителна процедура, която не е довела до напредък.

Комисията уточни, че не се е възползвала от възможността по договор да поиска доставка на 100 милиона дози допълнително от тази ваксина. До края на март производителят е трябвало да достави на ЕС 300 милиона дози с възможност за поръчка на допълнителни 100 млн. До края на миналия месец от "Астра Зенека" са доставили едва 30 милиона дози. До юли договорът предвиждаше осигуряване на още 180 милиона дози, но от дружеството са предупредили, че няма да могат да доставят повече от 70 милиона.

Междувременно ваксината на този производител бе подложена на задълбочена проверка след съобщения от държави от ЕС и от Великобритания за редки случаи на тромбози след имунизацията на пациенти. Европейската агенция по лекарствата потвърди, че вероятно има връзка между ваксината и тромбозите, които в някои случаи водят до смърт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови