ЕК иска еднакви ограничения за пътуващите със сертификат

OFFNews 21 януари 2022 в 15:00 973 0

Снимка Архив

Европейската комисия призова днес държавите от ЕС да не налагат допълнителните мерки на притежателите на валидни сертификати за COVID-19, предаде БТА.

Говорителите отбелязаха, че според ЕК е редно сертификатите за ваксинираните да се признават в продължение на девет месеца от завършването на ваксинационния цикъл, когато документите се използват за пътуване между държави от ЕС.

Препоръчва се пътниците с COVID сертификат да не бъдат поставяни под допълнителни ограничения, допълниха те. Така отговориха на въпроси по повод решението на Франция да не признава удостоверения, освен ако не са за бустерна доза ваксина.

Препоръчваме държавите да съгласуват във възможно най-голяма степен допълнителните ограничения за пътуване в ЕС и националните решения по повод сертификатите, заявиха говорители на комисията. 

Във вторник идната седмица се предвижда Съветът на ЕС по общи въпроси да обсъди обстановката с пандемията и общите мерки.

Европейските министри ще разговарят за насърчаване на ваксинирането и за противодействие на дезинформацията за ваксините.

Очаква се да бъдат утвърдени промени в правилата за пътуване в ЕС, ще продължи преоценката на списъка с чужди държави, с които границите остават отворени при определени условия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!