Две дози от ваксините на Пфайзер/Бионтех и АстраЗенека защитават от индийския вариант

OFFNews Последна промяна на 22 юли 2021 в 14:26 671 0

Две дози от ваксините на "Пфайзер/Бионтех" и "АстраЗенека" осигуряват защита срещу индийския вариант на новия коронавирус, предаде Ройтерс, като цитира британско изследване.

Препаратите са ефективни срещу силно заразния вариант Делта, както и срещу доскоро доминиралия британски вариант Алфа, съобщава БТА.

Изследването е на учени от Националната здравна служба на Англия. Заключенията са публикувани в специализираното издание "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Изследователите изрично подчертават, че препаратите и на двете компании са ефективни срещу варианта Делта при поставени две дози. Една доза не е достатъчна за висока защита срещу доминиращия в момента индийски вариант на новия коронавирус.

Данните от проучването показват, че две дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" осигуряват 88% защита срещу индийския вариант. За сравнение ефективността на препарата за предпазване от британския вариант Алфа е 93,7%.
Две дози от ваксината на "АстраЗенека" са 67% ефективни срещу варианта Делта и 74,5% срещу британския вариант.

"Малки разлики в ефективността на ваксините е установена при варианта Делта в сравнение с Алфа след поставянето на две дози", обясняват учените от Националната здравна служба на Англия.

Данните от Израел показват по-ниска ефективност на препарата на "Пфайзер/Бионтех" при симптоматично заболяване, макар защитата да остава висока срещу тежко изкарване на COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови