Доц. Кунчев: В България няма проблем с коклюша

OFFNews 14 декември 2023 в 12:56 1094 0

Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС

доц. Ангел Кунчев

В България няма проблем с коклюша. От началото на годината имаме само 19 случая и сме много далече от драматичните цифри. Това заяви по БНР доц. Ангел Кунчева, главен държавен здравен инспектор.

Темата с коклюша е особено актуална след като бе съобщено, че във Великобритания случаите са скочили с над 250%, увеличение има и в други страни от Европа. Обяснението на специалистите е в спадналия ваксинационен обхват. 

100-дневна кашлица: Коклюшът се завърна в Европа

По думите му имунизационният статус на населението в България по отношение на това заболяване е сравнително добър, но сме под оптималния обхват.

Би могъл да бъде и още по-добър, който да ни гарантира, че дори при поява на случаи, те няма да прераснат в епидемия. За това е необходим обхват от 95%. За различните области има известни разлики. Като цяло обаче ние сме под този оптимален обхват. В различните годините той се движи между 89-90 до 94%, като в по-ниските възрасти е по-висок. Колкото повече порастват децата, малко по-трудно ги намираме, има движение на населението и този обхват постепенно спада, каза той.

Д-р Кунчев посочи, че причините за това са различни. "В големите градове страх и колебание у родителите всяват антиваксиналните движения, каза той, като отбеляза все пак, че този процент не е толкова голям - до 5%. "При ромското население и хората, работещи в чужбина, също има затруднения", коментира специалистът.

В България масово се използва 6-валентната ваксина, която се прилага на децата още от 2-3-4 месец, напомни здравният инспектор. Отчитайки това, че имаме възвръщане на коклюша, предприехме стъпка през 2019 г. да прибавим коклюша като реимунизация на 12 години, което оказва влияние, изтъкна той.

Според него в момента има други заболявания, които представляват риск, като морбили и дифтерия.

Главният държавен здравен инспектор коментира и епидемичната обстановка в момента у нас.

По думите му пикът на грипа се очаква към средата на месец януари. Към момента заболеваемостта е по-ниска от тази през миналата година. Забавя се с около седмица - две, каза той, като посочи, че са регистрирани случаи и на грип тип А, и на грип тип Б.

Д-р Кунчев отбеляза, че в последните 2-3 години има голям интерес към противогрипните ваксини. Той увери, че всички ваксини, които държавата е осигурила за хората над 65 години, ще бъдат употребени.

Главният държавен здравен инспектор напомни, че продължава да има и COVID. По думите му в 95% от случаите, при хора с добро общо състояние, заболяването преминава доста по-благоприятно отколкото преди 2 години.

Д-р Кунчев съветва да се избягва контакт с болни хора, както и да се носят маски на места, където се събират много хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!