Добрич: Болните от COVID-19 се увеличават, не достигат медици

OFFNews 23 юли 2020 в 09:56 2069 0

Пациентите с коронавирус в многопрофилната болница в Добрич се увеличават, а медиците не достигат, съобщи директорът на здравното заведение д-р Светозар Байчев по БНТ.

Той обясни, че на този етап все още имат свободни легла и успяват да се справят със ситуацията, но през последните дни се наблюдава сериозна промяна в епидемичната обстановка в района.

По данни на информационната система през последното денонощие в Добричка област са регистрирани 18 нови случая, а от началото на пандемията заразените са 148.

До началото на юли в болницата са лекувани общо 9 пациенти. От началото на този месец хоспитализираните пациенти са нараснали на 34. В момента на активно лечение са 19 души, един от които е на дихателна реанимация.

Д-р Байчев обясни, че засега успяват да осигурят легла за новите заболели като изписват пациенти с коронавирус, които могат да продължат лечението си в домашни условия. Той увери, че има възможност да се реорганизира дейността и на друго отделение с подходящ леглови фонд.

По думите му обаче големият проблем е липсата на медици.

"Хроничният дефицит при нас е голям и това е отдавнашен проблем, който с коронакризата се задълбочи. Налага се медицинският персонал да работи на две места.

Д-р Байчев посочи, че в момента болницата има защитни облекла, но биха били благодарни и на дарения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови