Чехия иска да купи спрените от Дания ваксини на Астра Зенека

OFFNews Последна промяна на 14 април 2021 в 20:09 1274 0

Малко след решението на Дания да спре използването на ваксината на "Астра Зенека" Чешката република заяви, че иска да вземе всички излишни ваксини, налични в скандинавската държава, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Готови сме да купим "Астра Зенека" от Дания", написа в Туитър чешкият вътрешен министър Ян Хамачек, който временно изпълнява и функциите на външен министър.

Досега няколко държави ограничиха използването на ваксината на "Астра Зенека", след като през последните седмици се увеличиха страховете, че прилагането й може в редки случаи да доведе до образуване на смъртоносни тромби. Дания обаче е единствената, която изцяло спря използването й.

Не е ясно дали такава продажба би била разрешена съгласно правилата на Европейския съюз. Днес Дания не изключи евентуалното възобновяване на употребата на препарата на "Астра Зенека".

Хамачек отбеляза, че в момента правителствата търсят ваксини по целия свят, а той смята да отиде в Москва в понеделник, за да проучи как да получи доставки от руската ваксина "Спутник V". Тази седмица Хамачек каза, че Чехия трябва да е една от първите членки на ЕС, които ще закупят руската ваксина, след като тя получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Чешкото правителство е остро критикувано за бавната реакция на необходимостта от ваксиниране. До момента са напълно имунизирани 768 250 души от цялото население, което е 10,7 милиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови