Бум на новородени в ''Шейново'' след година в изолация

От началото на годината са регистрирани над 350 раждания повече от предходната, посочи д-р Донка Узунова

OFFNews 25 ноември 2021 в 09:34 2126 0

Снимка Pixabay

Бейби бум отчитат в болница "Шейново" след година на локдаун и изолация. Това съобщи за БТА д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" и член на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология.

Традиционно болницата е на второ или трето място по раждаемост в страната и може да се смята за представителна извадка. От началото на годината са регистрирани над 350 раждания повече от предходната.

"Повишаването на броя деца е очакваният бейби бум след епидемичната обстановка в предходната година. На шега или наистина, хората си останаха вкъщи и подобриха общуването и контактите си, и като ефект от това имаме повишаване на раждаемостта", обясни д-р Узунова.

Запазва се броят на недоносените деца, като процентът им в болница "Шейново" се движи между 7.8 до 11.5. Ковид инфекцията е факторът за леко повишение в броя им, някои бебета са били родени от 28-ма до 33-та гестационна седмица.

Статистиката показва, че при поредната ковид вълна и новия Делта вариант на вируса по-податливи и възприемчиви са децата. Д-р Узунова посочи и начини за предпазване - ваксиниране на децата над 12-годишна възраст с подходяща ваксина и предпазване на по-малките, като се имунизират всички възрастни хора около тях, така че инфекцията да не стигне до детето.

"Случаи на коронавирус при новородените са регистрирани в доста медицински издания като статистика. Ние нямаме личен опит в това, нямаме ковид инфекция при новородени деца. Тя може да се развие, както при възрастните хора от безсимптомна инфекция до такава, протичаща с тежка дихателна и органна недостатъчност. Има регистриран случай в страната в специализирана болница на дете, което след операция е с понижен имунитет и развита тежка вирусна инфекция с двустранна пневмония. Не може да се смята, че децата са защитени и инфекцията при тях ще протече по-леко. Трябва да ги пазим така, както се пазим всички", подчерта д-р Узунова.

Силно препоръчително е бременните жени да се ваксинират срещу ковид, каза още тя, като допълни, че е необходимо те да бъдат в добро здравословно състояние. Ако жената планира бременност, поне един месец преди осъществяването й да си направи ваксината. Ако вече е бременна, до дванадесета гестационна седмица да изчака и след този период може да се постави ваксина, съветва д-р Узунова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови