Бум на хепатит А в Раковски

OFFNews Последна промяна на 23 ноември 2017 в 09:00 2248 0

Бум на заразените с хепатит А има в Раковски. Болни има в няколко училища и детски градини, съобщи бТВ.

Първите заболели са от началото на септември. Всички са преминали през инфекциозната клиника в Пловдив, казват от здравната инспекция в града.

„Това е инфекция, която се предава по фекално-орален е път и проблемът е, че инкубационният период на заболяването е доста дълъг – 45 дни, човек е заразен две седмици, преди да пожълтее”, предупреждават здравните инспектори.

В ромския квартал на Раковски почти във всяка къща има болен от хепатит А. Жителите на махалата признават, че не знаят как да се пазят.

Прекаралите хепатит А имат пожизнен имунитет, превантивна мярка е поставянето на ваксина.

35 регистрирани случая на заразени деца има в училище „Христо Смирненски” в Раковски. Родителите на учениците са притеснени и заплашват, че ще спрат децата си от училище, ако не се вземат мерки.

„Ако затворим за няколко дни училището, това няма да помогне, защото инкубационният период за заболяването е 45 дни. При по-дълго прекъсване ще провалим учебната година”, коментира Йовко Патазов, зам.-директор на училището.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров напомни, че местната власт има право да прекъсне учебния процес само за 3 дни. Той увери, че общината е взела всички мерки, предписани от здравната инспекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови