Богатите на фибри храни намаляват риска от деменция

OFFNews 01 март 2022 в 16:13 1295 0

Снимка Pixabay

Известно е, че фибрите са жизненоважни за здравата храносмилателна система и благоприятстват сърдечно-съдовата система, като намаляват холестерола. Ново изследване, публикувано в сп. "Нютришънъл нюросайънс" посочва фибрите и като полезни за здравето на мозъка, съобщи пресслужбата на университета в Цукуба, Япония.

"Деменцията е опустошителна болест, която обикновено изисква дългосрочни грижи", каза ръководителят на изследването проф. Казумаса Ямагиши. "Заинтригува ни неотдавнашно изследване, според което хранителните фибри може би играят превантивна роля. Изследвахме това, като използвахме данни събрани от хиляди възрастни хора в Япония за мащабно изследване, започнало през 80-те години на миналия век".

Участниците са попълвали анкета за храните, които приемат, в периода 1985 г. -1999 г. Доброволците били в добро общо здраве и на възраст между 40 г. и 64 г. След това те били анкетирани от 1999 г. до 2020 г. и било отбелязано дали някои от тях са развили деменция, която изисква специални грижи.

Екипът от Цукуба анализирал данните и установил, че участниците, които консумирали повече богати на фибри храни, са с по-нисък риск от деменция.

Учените проучили и дали има разлика в ефекта от разтворимите и неразтворимите фибри и установили, че по отношение на деменцията по-полезни са разтворимите фибри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови