Близо 20 милиона души са били спасени, благодарение на ваксините срещу COVID-19

Други 600 000 смъртни случая е можело да бъдат избегнати, при 40% ваксинация на населението по света, показва проучване на "Лансет"

OFFNews 24 юни 2022 в 09:19 818 1

ваксинация

Снимка Архив/БТА

Ваксинация срещу COVID-19

Около 20 милиона живота по света са били спасени, благодарение на ваксините срещу ковид през първата година на имунизационната програма. Това показва ново проучване, публикувано в изданието "Лансет", предаде ДПА.

"Ваксинацията срещу COVID-19 значително промени курса на пандемията, спасявайки десетки милиони животи по света", пишат авторите на проучването, ръководено от екип от Импириъл колидж в Лондон.

"Недостатъчният достъп до ваксини в страните с ниски доходи обаче ограничи въздействието в тези условия, което засилва необходимостта от глобално ваксинационно равенство и покритие."

Учените смятат, че още 600 000 смъртни случая е можело да бъдат предотвратени, ако е била постигната целта на СЗО да се ваксинират 40 процента от населението във всяка страна до края на 2021 г.

Проучването се основава на данни от 185 държави и територии за периода от 8 декември 2020 г. до 8 декември 2021 година, предаде Франс прес.

Това е първият опит за оценка на пряко и косвено предотвратените смъртни случаи в резултат на ваксинацията. За тази цел са използвани официални данни за смъртните случаи от ковид и за общия брой случаи на свръхсмъртност за всяка страна (или оценки, когато е нямало официални данни).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови