91% от учениците над 12 години в Китай са ваксинирани срещу коронавирус

Над 1 милиард души в страната са напълно имунизирани срещу COVID-19

OFFNews 16 септември 2021 в 15:55 705 0

91 процента от учениците на възраст от 12 до 17 години в Китай са със завършен имунизационен цикъл, предаде днес държавната телевизия, цитирана от Ройтерс.

По данни на местните власти новото огнище на зараза в югоизточната провинция Фуцзян, където този месец случаите на коронавирус достигнаха 152, като много от тях са неваксинирани ученици в най-малко четири начални училища и две детски градини.

Двете основни китайски ваксини бяха одобрени за употреба при деца от три години нагоре, но властите натоварени с ваксинационната кампания все още не са започнали ваксинация на деца под 12 години.

В изявление на министерството на образованието се казва, че училищата трябва да останат бдителни и да изпълняват мерките срещу COVID-19 по-ефикасно.

Градовете Путян и Сямън, където бяха регистрирани повечето случаи през последното избухване на заразата, прекратиха присъствените занимания в детските градини и началните училища и повечето присъствени занимания в гимназиите.

Избухването на заразата подтикна градове в други части на Китай да издадат предупреждения да се избягват пътувания през почивните дни по случай фестивал следващата седмица и през едноседмичната ваканция, започваща на 1 октомври, въпреки че държавни медии предупредиха да не бъдат въвеждани общи забрани за пътуване.

Ван Дънфън, служител в министерството на образованието, заяви, че учениците и учителите са насърчавани да не пътуват по време на предстоящите почивни дни.

Китай започна да ваксинира ученици на възраст от 12 до 17 години през юли. Степента на ваксинация от 91 процента е доста над националната степен в страната, която е малко под 70 процента по данни от 6 септември.

Над 1 милиард са ваксинираните жители на страната. Най-многолюдната държава в света (1,4 милиарда жители) е инжектирала към 15 септември общо 2,16 милиарда дози

От края на миналата година Китай ваксинира хората в страната главно с два препарата, поставяни в две дози - на китайските компании Синовак (Sinovac) и Синофарм (Sinopharm). Ефективността им е под въпрос, по-специално срещу по-резистентните варианти като Делта, отбелязва АФП.

До момента китайското правителство не е разрешило да се използват чуждестранни ваксини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови