340 лекарства липсват в аптеките

OFFNews 19 декември 2021 в 09:16 2188 0

Липсващите на пазара лекарства са 340, те обхващат всички терапевтични групи, обяви Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки пред Нова тв.

Някои от тях са предназначени за терапии на деца. Става въпрос за „Вентолин” - разтвор за инхалации, както и „Пулмикорт”. Те са в периодична липса от началото на годината досега. През декември фармацевти, педиатри и родители сигнализират за липсата им в аптечната мрежа.

"Отдавна липсват. Въпреки че е алармирано многократно, проблемът си стои и той е само индикативен. Има още много лекарства, които липсват. Има списък, който се генерира всяка седмица. В него са вписани 340 медикамента, обхващащи всички терапевтични групи", посочи Костов.

Специално при „Вентолин” и „Пулмикорт” той обясни, че липсата се дължи на увеличеното търсене заради коронавируса. При другите  причините са най-различни - често е реекспортът, коментира Костов.

За противогрипните ваксини специалистът уточни, че все още има останали количества, както и че все още не е късно да се имунизираме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови