30% от болничните легла в София ще са само за COVID

Цифрите са малко плашещи, но свободни легла все още има, съобщи директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев

Янка Петкова 19 октомври 2021 в 12:30 1769 0

30% от капацитета на столичните болниците ще бъде преструктуриран за лечение на пациенти с коронавирус. Това съобщи директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев след среща с директорите на големите столични лечебни заведения.

"Нашето очакване е в близките дни да нямаме никакво напрежение и натоварване относно броя на леглата. Лечебната мрежа е напрегната, но има готовност да поеме и този удар", допълни д-р Пенчев.

Той добави, че ще се наложи пренасочване на персонал, заради високата заболеваемост и допълни, че "цифрите са малко плашещи, но свободни легла все още има".

По думите му шефовете на болници са дали и предложения за оптимизиране на работата им, които ще бъдат разгледани в здравното министерство този следобед.

Д-р Пенчев каза още, че по време на срещата не е бил обсъден въпросът за задължителен сертификат на работещите в лечебните заведения и допълни, че над 50% от медиците в София са ваксинирани, а голяма част са преболедували инфекцията.

Прието е предложението платформата, която следи свободните легла в столичните болници, да се обновява не на 3 часа, а през по-кратък интервал, за да не се натоварват линейките на Спешна помощ.

Не се предвижда спиране на плановия прием в лечебните заведения, каза още директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови