Орехите са по-полезни за сърцето, отколкото за мозъчните функции. Изводът е на изследователи от Харвард, съобщава БГНЕС.
За разлика от другите ядки, орехите подобряват липидния профил и намаляват риска от сърдечни заболявания, пише испанския вестник „La Vanguardia”. Полезните свойства на този продукт се дължат на специфичния му хранителен състав, обясни Марта Фере, доктор на медицинските науки от Харвардската школа по обществено здраве.
Установено е, че орехите имат значително по-високо съдържание на фитохимикали и здравословни мононенаситени мазнини. Те са особено богати с основните омега-3 мастни киселини, които човешкото тяло не може да синтезира самостоятелно. Експертът добави, че орехите са богати на витамини, минерали и фибри, както и имат силни антиоксидантни свойства, нормализират нивата на холестерола и имат противовъзпалително действие.
Марта Фере е стигнала до тези изводи заедно с испанските си колеги, обобщавайки резултатите от дългосрочно проучване, стартирало през 2013 година, в което са били поканени да участват над 7000 доброволци на възраст от 55 до 90 години. Учените са открили, че само три порции орехи седмично (една порция – 28 г) намаляват риска от смърт от различни причини с 45%. А смъртността от сърдечно-съдови заболявания е намаляла с 55%. /БГНЕС
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Ловец простреля 22-годишен младеж край Самоков
ГЕРБ и ''Демократична България'' продължават преговорите и утре
БАБХ: Резултатите от лабораторията в Монпелие са категорични - има чума във Велинград
Защо сега се иска имунитетът на Бориславова: Едва сега излязла експертиза в прокуратурата