Спряха гласуването за Мъж на годината, след като Мутафчийски и Мангъров се оттеглиха

OFFNews 07 януари 2021 в 16:10 5928 0

Организаторите на ежегодната класация на Дарик радио Мъж на годината обявиха, че спират гласуването, а решението кой да бъде победителят за 2020 година ще бъде взето от “Академията Мъж на годината” и съобщено на церемония през месец март тази година. 

Това се случи, след като двама от номинираните - ген. Венцислав Мутафчийски и доц. Атанас Мангъров, обявиха, че се оттеглят от надпреварата.

Трите кандидатури, между които трябваше да се избира, бяха на Стефан и Максим Иванови, които прекосиха Антлантическия океан с гребна лодка в подкрепа на донорството, началника на ВМА и шеф на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски и доц. Атанас Мангъров - началник на Детското отделение в Инфекциозната болница.

"Днес в редакцията на Дарик радио постъпи официална молба от генерал-майор Венцислав Мутафчийски. В нея се казва: “Всяка една номинация или награда е израз на висока оценка за проявен професионализъм в дадена област. В сферата на здравеопазването признанието никога не е индивидуално, защото нашата дейност е съвкупност от усилията на голям и сплотен екип. Съгласно регламента на провеждане на конкурса “Мъж на годината”, академията на Дарик радио е длъжна да се съобрази с молбата на един от претендентите за оттегляне на номинацията", обявиха от радиото.

По-рано днес, по време на брифинга на НОЩ, ген. Мутафчийски обясни, че се е свързал с Академията, за да обяви, че не желае да бъде сред номинираните. Преди дни коментари в тази посока направи и доц. Мангъров, който обаче, както става ясно, не се е обърнал към организаторите с подобна молба.

Присъствието на двама опоненти в подобна класация беше предмет на активно обсъждане в социалните мрежи през последните дни. В медийните си изяви инфекционистът доц. Мангъров системно критикува решенията на щаба, чиято основна фигура е професорът от ВМА. В този смисъл присъствието на двамата в една класация обединява двата най-непримирими лагера - на крайните критици на НОЩ и привържениците на твърдите мерки, чийто идол е проф. Мутафчийски. Най-задаваният въпрос сред коментарите беше - кой е издигнал претендентите.

Всъщност това е избор на 19-членната “Академия Мъж на годината”, в която са включени журналисти на Дарик радио. 

В съобщението си от Академията припомнят, че Дарик радио е официален организатор на конкурса “Мъж на годината” от 2008 година. Конкурсът съществува в много страни по света, а в България от 1990 година, организиран в началото от списание “Клуб М”.

По световна традиция в номинирането на “Мъж на годината” участват екипите на медиите - организатори, също общественици и интелектуалци. След това публиката има решаващ глас за избор между тримата номинирани за “Мъж на годината”. Удостоени с титлата “Мъж на годината” и съпътстващата я сабя, символ на чест и достойнство, са били Филип Димитров, Иван Костов, Желю Желев, Петър Стоянов, Стефан Софиянски, Бойко Борисов, Емил Костадинов, Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Веселин Топалов, Пламен Константинов и други.

В историята на конкурса двама номинирани са подавали молба за оттегляне от процеса по лични причини - това са номинациите на главния прокурор Борис Велчев и на треньора на “Левски” Станимир Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови