Печурките - природни пробиотици и антидепресанти

OFFNews Последна промяна на 07 октомври 2022 в 11:04 3189 0

печурки

Снимка Pixabay

Изследването e публикувано в професионалното списание "Food Science & Nutrition"

Редовната консумация на печурки снабдява организма с микронутриенти и действа като антидепресант, показва изследване, публикувано в "Food Science & Nutrition", цитирано от БГНЕС.

Печурките са много полезни, защото имат положителен ефект върху здравето поради хранителната си стойност.

Те са богати на витамин D, който е изключително полезен. Липсата на този витамин е свързана с умора, нарушено здраве на костите, намалена функция на имунната система и повишен риск от хронични заболявания, включително някои видове рак, казва диетологът Никол Стефану пред „Eat This, Not That“.

Изследването, публикувано в професионалното списание "Food Science & Nutrition", показа, че чрез редовна консумация на гъби, се въвеждат достатъчно количество микронутриенти в тялото, без да се увеличават калориите, мазнините или натрия. Печурките са богати на селен, хранително вещество, което има антиоксидантни свойства, помагащо за намаляване на всякакъв вид възпаление. Влияят добре и на работата на червата, тоест на храносмилателната система.

Много изследвания показват, че гъбите действат като пробиотици. Те не само подобряват храносмилането, но и могат да бъдат полезни за хора с диабет. А именно, гъбите имат способността да променят определени чревни бактерии и по този начин да освобождават инсулин от бета клетките на панкреаса, допълва тя.

Хората, които ядат гъби, по-рядко страдат от депресия. Изследователите отдават това на многото биоактивни съединения в гъбите, включително витамин B12 и антиоксиданти.

Поради своите лечебни свойства, гъбите се използват за медицина повече от 2000 години. Те съдържат съединения, които предизвикват имунен отговор на множество нива – подобно на група войници, които водят седем битки едновременно. Гъбите са известни със своята широка гама от биоактивни съставки, предимно бета-глюкани, които укрепват имунитета, заключи специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови