Как да се храним, без да се притесняваме, обяснява психотерапевт

ОFFNews Последна промяна на 26 април 2018 в 17:01 15742 1

„Войната с храната“ (ИК Найс АН) от Джулия Бъкройд е първата книга от поредицата на издателството за психологическа литература, насочена към широката публика. Едноименният сайт към книгата събира за пръв път верифицирана онлайн информация за хранителните разстройства на български.

За много хора е трудно да следват собствените си добри съвети. Мнозина също така са твърде ангажирани с притеснения за храната, теглото, формата и размера си – до степен, че тези тревоги пречат на всекидневното им функциониране и не им позволяват да изпитват удоволствие от живота. Не са малко и тези, които са наясно, че храните, които избират, не са здравословни, но им е трудно да подобрят диетата си.

Други са се научили да броят калории, разбират много добре какво трябва да ядат, дори и да не го правят, и прекарват значителна част от живота си в притеснения, че се хранят прекомерно.

Цялата професионална практика на проф. Джулия Бъкройд е посветена на работата с хора, които са се срещали с описаните проблеми на емоционално хранене и хранителни разстройства. Тя определя себе си като интегративен психотерапевт, който приема философията и постиженията на Теорията за привързаността, невронауката, психотелесната психотерапия, значителното усъвършенстваните подходи към травмата, както и новостите, предложени от когнитивните терапевти.

Нейната работа в полето на проблемното хранене започва през 1984 г., когато е психологически съветник в Лондонското висше училище по съвременен танц (London Contemporary Dance School, LCDS). Освен психотерапевт проф. Бъкройд е и сериозен изследовател на проблемното хранене. В продължение на 14 години докато работи в Хъртфордшърския университет тя провежда и сериозни изследвания в областта на хранителните разстройства и затлъстяването, като част от усилията си влага в създаването на Изследователски център с фокус върху тези теми. В резултат на изследователската й дейност се появяват две програми (с практически ръководства към тях), които стъпват и обхващат нейната философия за проблемното хранене. Те са приети като част от Националното здравеопазване във Великобритания.

„Може да нямате подлежащо на диагностициране хранително разстройство, но ако се притеснявате от хранителните си навици, тази книга може да е полезна,“ обяснява тя и дава множество примери от личната си практика с различни хора – жени и мъже.

Книгата може да бъде полезна и за семействата и приятелите на хора с проблемно хранене. Мнозина от тях наблюдават как техните близки страдат силно в опитите си да се хранят по подходящ начин и да разрешат проблемите си, често без да са наясно как да ги подкрепят или да им помогнат.

„Написана с любов, съчувствие и разбиране, в тази книга проф. Джулия Бъкройд поднася всичко, което знае за хранителните разстройства, събрано от дългата й практика на психотерапевт, специализирал се в работа с хора, които имат проблем с храненето и от наученото от изследователските й проекти. В книгата няма да откриете сложни формулировки и обяснения, а систематично поднесено обяснение за случващото се, когато човек има проблем с храната, базирано на десетилетия научни проучвания,“ пише в предговора Детелина Стаменова, психотерапевт, работещ в същата област, която е и научен редактор на изданието.

В сайта с името на книгата – voinatashranata.com, са събрани материали по въпросите на хранителните разстройства и различните им проявления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови