Диетата без мазнини намалява тестостерона и е опасна за мъжете

OFFNews 09 април 2021 в 11:57 5481 0

Диетата с малко мазнини намалява тестостерона на мъжете, което може да предизвика редица здравни проблеми, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на британски учени.

Диетолози от университета в Устър са работили с 206 мъже. Резултатите им показват, че диетата с малко мазнини намалява тестостерона със средно 10 до 16 процента. Спадът е още по-голям при вегетарианците - до 26 процента. Ниските нива тестостерон са свързани с по-голям риск от сърдечносъдови заболявания, диабет, Алцхаймер.

Диетите с малко мазнини обикновено залагат на пълнозърнести продукти, нетлъсто месо, като пилешко без кожа, риба, плодове, зеленчуци и кълнове. Те са здравословни, но експертите подчертават, че е важно в храната на мъжете да има и мазнини, например от месо, ядки и млечни продукти.

Препоръчително е мъжете да консумират достатъчно ненаситени мазнини - зехтин, авокадо, ядки, за да повишат тестостерона си, изтъкват експертите, цитирани от БТА.

Макар и мазнините да са важна част от балансирания начин на хранене, специалистите все пак препоръчват да не се прекалява с наситените, каквито има в маслото, тлъстите меса и сладкишите. Те могат да повишат холестерола, който увеличава опасността от сърдечносъдови болести.

Хората обикновено прибягват към диета с понижено съдържание на мазнини от здравни съображения - да контролират теглото си и да предотвратят покачването на холестерола. При тези диети обикновено млечните продукти са с намалена масленост.

Нормалните нива на тестостерон при мъжете са много важни за спортните постижения, психичното и сексуално здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови