Марица влиза директно в групите на Шампионската лига

OFFNews 09 юли 2020 в 17:10 2496 0

Българският първенец при жените Марица ще попадне директно в групите на Шампионската лига според клубния ранкинг. Във връзка с кризата от COVID-19 Управителният съвет на Европейската конфедерация по волейбол CEV одобри редица специални мерки, разработени за европейските купи през 2021 година.

Взетите решения са свързани с принудителното приключване на последния сезон поради избухването на пандемията По-голямата част от страните не можаха да завършат националните първенства и по този начин "замразиха" класирането от редовните сезони и останаха без плейофна фаза.

По отношение на участието в Шампионската лига за следващия сезон бе постигнато съгласие за следното:
Националните федерации все още ще регистрират своите отбори за участие съгласно съответния списък за ранкинг, публикуван по-рано тази година

Според ранкинга на клубовете, изготвен на базата на предишните участия в Шампионската лига, Марица попада директно в групите на Шампионската лига за трети пореден сезон. Поради пандемията и финансовата криза все още тече период на регистрация на участниците, някои от които, може да нямат възможност за участие. Очаква се официално потвърждение на всички клубове в груповата фаза.

В допълнение към попълването на слотовете на клубния ранкинг по изключение националните федерации ще могат да регистрират един допълнителен отбор. Този тим ще започне участие от 1-ви или 3-ти кръг. Критериите за допустимост включват участие в две от последните три издания на Шампионската лига и присъствие в първите пет отбора в класирането в съответното национално първенство. При разпределението на тези допълнителни слотове приоритет ще се дава на страните по съответния клубен ранкинг.

В груповата фаза на Шампионската лига (4-и кръг) ще участват 20 отбора за мъже и жени. Ако има свободно място поради нерегистриране на един или повече отбори от съответната национална федерация, допълнителни тимове ще се класират от по-ранните кръгове, за да попълнят списъка за групите.

Управителният съвет на CEV одобри предварителен календар за европейските купи за 2021 г. Изготвената програма може да бъде променена в зависимост от развитието на пандемията в цяла Европа. Тегленето на жребия и за трите европейски купи се очаква да е през втората половина на август в Люксембург.

СEV одобри план за действие при извънредни ситуации, ако участниците не могат да пътуват или да организират домакинстват мачове от 1-ви до 3-ти кръг. Те включват възможност за провеждане на домакински и гостуващи мачове на едно и също място, като загубилият тим отива във втория по сила евротурнир - за Купата на CEV.

Що се отнася до груповата фаза, CEV предвижда редица сценарии. В тях се включва преминаване от разменено домакинство към турнирен принцип, възможност за "замразяване" на резултатите от груповата фаза до по-благоприятни обстоятелства за игра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови