Прекратяват договори за концесия и наем на плажове заради нарушения

OFFNews 11 септември 2018 в 20:39 9565 1

Процедура по прекратяване на договори за концесии и наем на плажове стартира от 1 октомври заради установени системни нарушения. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Бургас, след като проведе работна среща с контролните органи, туристическия бранш и местната власт преди края на летния сезон.

Сред плажовете с нарушения са „Бяла-централен-3“, „Равда-НДК“, „Слънчев бряг–централен“, „Елените-1“, „Шкорпиловци-централен“, „Градина-централен-1“ и „Обзор-юг“, уточни министърът и добави, че има още потенциални кандидати за прекратяване на договорите за концесии или наем, но ще се изчака краят на септември, за да се види дали нарушенията, които са установени, са отстранени. В противен случай и те ще бъдат предложени за прекратяване.

Причините са основно липса на спасители, нарушения е имало и за надвишаване на търговската площ, одобрена от схемите за разполагане на преместваеми обекти – обща или допълнителна. Установяваме това след специализирано измерване и ако има повторяемост на нарушението, предлагаме за прекратяване, каза министър Ангелкова.

Общо наложените неустойки и глоби по договори с наематели и концесионери на плажове за тази година възлизат на около 450 хил. лева. При две поредни нарушения стартираме прекратяване на договора, това ще направим от 1 октомври, каза министърът. Някои от договорите за прекратяване имат комбинирани нарушения. Един от плажовете е с нарушение за липса на указателни табели, но подобни случаи са доста по-малко.

По думите на Ангелкова в промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) се предвиждат допълнителни санкции по отношение на неохраняемите плажове. Едно от честите нарушения, които това лято експертите са откривали, е че именно на неохраняеми плажове се разполагат нерегламентирани търговски обекти и се правят опити да се извършва незаконна търговска дейност. Надяваме се, че с промените и чрез по-строгите санкции това ще бъде спряно, каза министър Ангелкова.

Тя обаче подчерта, че като цяло нарушенията през летния сезон намаляват.

„Хубавото е, че с всяка година представителите на туристическия бранш стават по-отговорни. На срещата с контролните институции, местната власт и бранша обсъдихме и въпроси, които трябва да бъдат решени за следващото лято. Например, да бъдат уеднаквени терминологиите в Закона за туризма и Закона за устройство на територията, когато говорим за местата за настаняване“, добави министър Ангелкова. Според нея извършените проверки съвместно с НАП и РЗИ са дали добри резултати.

Директорът на областната дирекция на МВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов изтъкна, че с около 50% са намалели грабежите по Черноморието. Само за Община Несебър, в чиято част е и Слънчев бряг, понижението на престъпленията е с над 30 на сто в сравнение с миналата година, уточни той.

Има спад на сигналите за замърсяване на Южното Черноморие, каза инж. Тонка Атанасова, директора на РИОСВ-Бургас. Кметът на Приморско Димитър Германов заяви, че нивото на работа между общински и държави служби е изключително добро. „Надявам се с промените в законодателството нещата да станат още по-добри“, заключи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

12.09 2018 в 08:53

https://m.offnews.bg/news/Turizam_75/1-st-za-chadar-i-shezlong-na-plazh-Burgas-Sever-ot-dogodina_662426.html
Това съобщи Ангелкова миналата година. Тази година чадъра и щезлонга са по 3 лева. И, кво прайм сега - мълчим ли сиии, проверяваме ли сиии