НБТ: Магистрала Черно море може да привлече над 80 млн. туристи у нас

OFFNews 09 юли 2021 в 14:19 1774 0

Финансирането на магистрала „Черно море“ по фонда „Три морета“ е изключително важен проект за развитието на туризма. Това обяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм (НБТ), която участва в бизнес конференцията на инициативата, чийто домакин е страната ни.

Свързването на магистралата между Бургас и Варна, и съответно с Румъния, и Турция може да привлече над 80 млн. туристи в България. Магистралата ще бъде пряко използвана за по-бързото придвижване на румънски, украински и турски туристи до българското Черноморие. Румъния е с население от над 20 млн. човека, Украйна - с над 44 млн., а Истанбул – с над 15 млн. души.

Отделно по нея могат да идват туристи с автомобили още от Молдова, Беларус и Русия, с което нейното значение нараства значително, обясни д-р Полина Карастоянова.

Според нея магистрала „Черно море“ е важен международен проект за свързаност между Балтийско, Адриатическо и Черно море, каквато е целта на инициативата „Три морета“. Тя е важна и за черноморското икономическо сътрудничество.

Проектът ще доведе до развитие на транспортната инфраструктура, икономически растеж и инвестиции. Той трябва да бъде приоритетен за българската държава в лицето на правителството и на президента г-н Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови