18,6% ръст на туристите през януари и февруари

OFFNews 29 март 2017 в 20:18 5482 2

Снимка БГНЕС

Посещенията на чуждестранни туристи в България през януари и февруари 2017 г. бележат ръст от 18,6% г. спрямо същия период на 2016 г. Това обяви министърът на туризма Стела Балтова по време на първа съвместна пресконференция с ръководството на Националния статистически институт (НСИ), на която присъстваха представители и на туристическия бизнес.

Министър Балтова подчерта значимостта на статистическите данни, които са индикатор доколко успешно България се промотира като туристическа дестинация и същевременно служат за идентифициране на проблеми в сектора, свързани с кадрите и заетостта, сезонност, квалификация.

Тя посочи като основни източници на данни Националния статистически институт, БНБ, общините и летищата, с които работи Министерството на туризма. В туристическата статистика не се включват лица, които идват с или без договор за работа или търсят работа в страната; лица, които се установяват на постоянно местожителство в страната; крайгранични жители, които живеят от едната страна на границата, а работят в съседната страна; други категории пътуващи, които не отговарят на критериите.

През 2016 г. България е била посетена общо от 10 604 396 чужденци. От тях 2 352 401 са транзитно преминали през страната, а останалите 8 251 995 са реални туристически посещения.

"От април Министерството на туризма ще започне да предоставя данни на бизнеса за брой самолетодвижения на летищата Варна и Бургас за предстоящия летен сезон", каза Балтова.

По този начин хотелиерите ще могат да си прогнозират заетостта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!