Григор Димитров отново преклони глава пред Роджър Федерер

Мачът от 1/8-финалите на "Уимбълдън" беше първи на трева между двамата съперници

OFFNEWS 10 юли 2017 в 20:52 11326 1

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров допусна шеста загуба и първа на трева от легендата Роджър Федерер в 1/8-финален двубой на турнира от Големия шлем "Уимбълдън" в Лондон.

Двубоят не предложи очакваното зрелище, тъй като 26-годишният българин не успя да се противопостави на своя съперник и загуби в три сета с 4:6, 2:6, 4:6, като допусна пет пробива в мача срещу само един на своя сметка, а мачът продължи едва 97 минути. Швейцарецът затвърди мнението, че е фаворит №1 за спечелване на трофея, което е и негова цел, след като пропусна сезона на клей заради "Уимбълдън".

“Григор наистина допусна някои грешки и това отвори пред мен възможности. Радвам се, че успях да се възползвам от тях, но за мен най-важното беше да се фокусирам върху собствената си игра, да направя правилните неща на корта и да се надявам, че може би той ще направи някои лоши отигравания или ще се поддаде на напрежението и аз ще продължа да играя много добре. Мисля, че това беше страхотен мач за мен. Не очаквах да се получи толкова лесно. Всъщност не беше толкова лесно, колкото изглежда”, сподели Федерер след края на двубоя с първата ни ракета.

Съперник на Федерер в 1/4-финалите ще бъде победителят в мача между Милош Раонич и Александър Зверев.

Първи сет

Григор спечели, макар и трудно подаването си, след което Федерер стори същото и на своя сервис. Григор дръпна с 40:0 в третия гейм, но опитният швейцарец намали на 40:30 преди да изпрати топката в аут и българинът поведе с 2:1. Федерер поведе набързо в четвъртия гейм, Григор намали, но швейцарецът затвори гейма. Петият гейм започна с точка за Федерер, но Григор си върна бързо инициативата с топка по правата, след което Федерер прати топката в аут. Последва нова грешка на Федерер и Григор се приближи до победа в гейма, което стана факт с чудесен уинър по правата.

Шестият гейм отново започна убедително за Федерер, който поведе с 30:0,след което Григор прати топката в аут, а швейцареца завърши набързо започнатото и изравни за 3:3. Димитров предизвика аплодисментите на публиката с ефектна точка в началото на седмия гейм, слез което Роджър изстреля топката като ракета в аут, а Григор се приближи на точка от гейма. Негова грешка отдалечи неизбежното, но крайна сметка с перфектно воле постигна своето.

В осмия гейм се повтори познатата история. Федерер поведе, Григор намали, но швейцарецът завърши мощно и спечели своя гейм. Сервисът на Григор отново затрудни Федерер, който изстреля топката в трибуните. Късметът го покри за 15:15, тъй като топката напусна със сантиметри полето, но в следващия гейм българинът беше по-прецизен и дръпна с 30:15. Мрежата доведе до ново равенство, което приближи швейцареца до първи пробив в мача. Григор спаси първата възможност, но след това прати топката в аут и Федерер получи втори шанс.

Грешка на Роджър доведе до ново равенство, след което той отново сбърка и българинът получи предимство. Григор прати топката в аут с удар по диагонала, но отново сантиметри извън корта го разделиха от победа в гейма. В следващото продължително разиграване нова грешка на Димитров доведе до трета възможност за пробив на швейцареца, който този път не го пропусна и поведе с 5:4.

В решителния десети гейм Федерер демонстрира огромната си класа и не остави никакъв шанс за българина да върне пробива и така спечели първия сет с 6:4.

Втори сет

Григор започна с гейм на нула, но съперникът му "върна" жестта като търсеше игра сервис-мрежа. Последва нова размяна на геймове, като Григор може да съжалява, че не постави под повече напрежение швейцареца в четвъртия. В петия гейм Федерер поведе след мрежа на Григор от форхенд, което беше пета двойна грешка на българина в мача, след което Димитров изравни, но позволи на Федерер да постигне втори пробив и да поведе в мача. Шестият гейм започна обещаващо за Григор, но завърши с успех за Федерер, който поведе с 4:2. Григор дръпна с 30:15 в седмия гейм, но допусна изравняване след грешка и топка в аут. Това позволи на Федерер да стигне до трети пробив в мача и да се доближи до спечелването на втория сет.

Федекс беше на път да опровергае прозвището си в осмия гейм, след като позволи на Григор да намали от 40:0 до 40:30, но българинът сбърка и така сетът отиде на сметката на Федерер.

Трети сет

Изправен до стената, Григор започна много концентрирано в третия сет и взе гейма на нула. Федерер сбърка в началото на своя сервис гейм, след което безкомпромисно взе четири поредни точки и изравни. Сервис геймът на Григор се получи доста оспорван, стигна се до равенство, но българинът показа своя дух и успя да спечели подаването си. Федерер продължи да държи нивото си на концентрация много високо, а началните му удари бяха на обичайното високо ниво и той с лекота излавни. В следващия гейм швейцарецът постигна пробив. При 15:40 Федерер показа запазената си марка – бекхенд уинър по правата през високата част на мрежата, а после докара и точките до дюс. В следващата точка Димитров сбърка лесен форхенд на празен корт, но с ас отрази брейкбола. Димитров се изправи пред нов брейкбол, на който бекхендът му се оказа прекалено дълъг.
Федерер спечели подаването си и поведе с 4:2, след което Григор показа признаци на съпротива, но лицата на хората от щаба му не изглеждаха никак оптимистично настроени. Блясъкът в очите им се върна след спечеления сервис гейм на Григор и първи постигна от него пробив в мача за 4:4, като камерите показаха ликуващите му родители в ложата. Деветият гейм започна с оспорване на Федерер, което се оказа погрешно. Швейцарецът смени и ракетата си.

Федерер стигна до две възможности за пробив. Григор отрази първата, но след това прати топката в аут и така швейцарецът постигна петия си пробив в мача, за да поведе с 5:4, след което сервира за победата.

Швейцарецът не допусна грешка в подаването и се класира за 1/4-финалите. За Григор остава съжалението, че отново не успя да се противопостави на своя идол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови