Australian Open забрани руските и беларуските знамена след инцидент на корта

OFFNews 17 януари 2023 в 14:56 5252 3

Зрителка развява руското знаме на корта по време на Откритото първенство на Австралия, 30 януари 2022 г.

Снимка Getty Images

Зрителка развява руското знаме на корта по време на Откритото първенство на Австралия, 30 януари 2022 г.

Откритото първенство на Австралия забрани внасянето на руски и беларуски знамена от зрителите на трибуните след инцидент на корта. Първоначално това им беше разрешено при условие, че предизвикват "смущение", но във вторник организаторите отмениха решението си и новото влезе в сила незабавно. Причината бе инцидент по време на мача между украинката Катерина Байндл и рускинята Камила Рахимова. Украински фенове твърдят, че са извикали полиция и охранители на мача в понеделник, защото руски привърженици се подигравали на украинската тенисистка.

"Тенис Австралия" реагира мигновено със забрана руските и беларуските национални знамена да се веят по трибуните. "Ще продължим да работим с играчите и нашите фенове, за да осигурим възможно най-добрата среда за наслаждаване на тениса", допълват от местната организация на тенисистите.

"Това е много опасно, войната продължава - казва един от феновете пред местния вестник The Age. - Това е малък корт, момчетата бяха изключително близо до играчите, така че имаше елемент на сплашване."

Един от замесените руснаци заяви пред The Age, че неговата група просто е подкрепяла сънародничката си. "Хората могат да възприемат това като неприятно, но ние просто бяхме нормални привърженици. Не е имало подигравки или неуважение", казва той.

Посланикът на Украйна в Австралия и Нова Зеландия по-рано призова "Тенис Австралия" да предприеме действия.

Руските и беларуските спортисти не могат да играят под флаговете на своите страни в няколко спорта, включително тенис, откакто инвазията в Украйна започна през февруари миналата година. Макар че играчите от двете държави се състезават под неутрален, бял флаг по време на Откритото първенство на Австралия, през 2022 г. им беше забранено изобщо да играят на "Уимбълдън" - най-старият и най-престижният турнир по тенис в света. Това предизвика вълна от недоволство и съпротива у останалите играчи в силно индивидуалния спорт, в който не държавата на произход е водещата. Впоследствие организаторите бяха глобени, а турнирът беше лишен от точки за ранглистата от Асоциацията на професионалните тенисисти и Женската тенис асоциация. От WTA (женската асоциация) заявиха, че трябва да бъдат защитени равните възможности на играчите да се състезават като личности.

Изключение от като цяло демонстриралите единство по този въпрос спортисти направи украинската тенисистка Марта Костюк, която заяви, че няма да се здрависва със съперничките си от Русия и Беларус на мрежата - обичаен жест след края на всеки мач. Костюк заяви, че спортистите от двете страни не са направили достатъчно, за да осъдят руската инвазия.

Във вторник правителството на щата Виктория заяви, че Тенис Австралия е взела правилното решение. "Нахлуването на Русия в Украйна е отвратително - заяви изпълняващата длъжността министър-председател Джансинта Алън. - Тя нарушава международните задължения в областта на правата на човека. Тя беше подкрепена от Беларус. [Това] изпраща много, много ясно послание, че правата на човека са важни, независимо дали става въпрос за спорта, или в по-широк план в нашата общност."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

17.01 2023 в 21:05

Чий го дирят в Австралия? Нагли са където и да отидат. Руzия се превърна в мр@сна дума за много години напред.

1067

2

StinkingSonOf

17.01 2023 в 15:08

Така е, нацистките символи не са добре дошли на международни спортни събития.

2073

1

Johnny B Goode

17.01 2023 в 15:01

Рещението е пълна забрана на наглите орки да пътуват където и било по нормалния свят.
Да си стоят в резервата и да си правят състезания със Северна Корея.