ВКС оправда окончателно Николай Ненчев за ремонта на МиГ-овете

OFFNews 10 май 2021 в 15:32 1436 0

Бившият военен министър Николай Ненчев от БЗНС - "Никола Петков" е оправдан окончателно от Върховния касационен съд за неизпълнението на договорите за ремонта на руските МиГ-29. 

Решението на ВКС е от днес и така той остави в сила постановеното от Софийския апелативен съд.

Мотивите на решението не са публични, тъй като делото е с гриф за сигурност, уточняват от ВКС.

С първоинстанционната присъда подсъдимият Николай Ненчев е признат за невиновен и е оправдан по повдигнатото обвинение за извършено престъпление по служба по чл. 282, ал. 3 вр. ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК за това, че в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната на Република България, не изпълнил служебни задължения, произтичащи от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, и от това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия, като случаят се явява особено тежък, съобщават още от ВКС.

Ненчев бе подведен под отговорност за това, че вместо да изпълни договорите за ремонт на самолетите с руския производител, е сключил друг договор с Полша. Според обвинението целта му била да причини вреди за руската компания „РСК МиГ“ за над 48.5 млн. лв. пропуснати ползи.

Софийският апелативен съд (САС) обаче реши, че обвинението е изначално несъставомерно, защото не може да има вреди от пропуснати ползи. САС прие също, че целта на Ненчев не е била да навреди на руската страна, а е следвал външната политика на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!