ВАС спря делото за мандата на благоевградския кмет, ще чака решението на КС

OFFNews 25 юни 2020 в 15:21 1921 0

Тричленен състав на Върховния административен съд спря производството по административно дело № 6303/2020 г. до произнасянето на Конституционния съд на Република България по конституционно дело №5, образувано с искане за обявяване на противоконституционност на разпоредба от приложим по делото закон.

Делото във ВАС беше образувано по касационна жалба на кмета на Община Благоевград Румен Томов срещу решение от 21 май 2020 г. на Административен съд Благоевград, с което е отхвърлена жалбата му срещу определение на Общинската избирателна комисия (ОИК) – Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията му на кмет на Благоевград.

Делото във ВАС ще бъде възобновено след приключване на Конституционно дело № 5/2020 г. с предмет дали е налице противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (обн., ДВ, бр. 77 от 17.09.1991 г., последно изм., бр. 79 от 8.10.2019 г.).

На 11 май Общинската избирателна комисия реши да не обжалва определението на Административния съд в града и така отпадна решението за отстраняването на Румен Томов от поста. 

ОИК прекрати предсрочно правомощията му като кмет след решение на ВАС. Томов обаче пусна жалба в съда, че с това решение се нарушават правата му. Съдът пък спря определението на ОИК до гледането на делото по същество. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !