В кабинета на обискирания полицай са открити културни ценности

OFFNews 02 юни 2021 в 17:03 5000 0

Множество предмети с белезите на движими културни ценности, записки и други веществени доказателства са открити и иззети при претърсването на кабинета на висшия полицай, съобщават от прокуратурата.

Обиските са по разследването на досъдебно производство на Специализираната прокуратура.

Откритите предмети са предимно монети. Част от тях са били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки от търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите е посочена цена 3400 евро.

Открити и иззети са мобилни телефони, над 10 флашки, СД-та, тефтери и записки с описание на лица и местности, отнасящи се към разследването за организирана престъпна група за държане и трафик на движими културни ценности и за изпиране на пари.

В кабинета на висшия полицай - Ангел Папалезов, директор на отдел към ГДНП, са намерени множество визитки на ръководителя на фондация „Тракия“ и на нейни членове, както и на обвиняем по друго досъдебно производство на Специализирана прокуратура, касаещо длъжностни престъпления в Държавна комисия по хазарта, пишат още от обвинението.

Иззетите монети и други вещи с белези на движими културни ценности не са били описани като веществени доказателства по преписки или досъдебни производства на ГДНП или на други звена на МВР.

Предстои да бъде назначена експертиза за произхода им. Според първоначалните данни монетите вероятно са от времето Древен Рим и Древна Елада.

Папалезов е привлечен като обвиняем за участие в организираната престъпна група. Сезирана е и дирекция „Инспекторат“ при МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови