Повдигнаха обвинение срещу обискирания висш полицай, разследван заради връзки с Божков

OFFNews 02 юни 2021 в 08:08 4033 0

Обвинение за участие в организирана престъпна група е било повдигнато срещу обискирания през последното денонощие висш полицай, разследван заради контактите си с Васил Божков. Обвинението е за участие в организирана престъпна група за държане и трафик на културно-исторически ценности и за пране на пари, съобщи Специализираната прокуратура, цитирана от БНР.

За акцията в дома и кабинета на началника на сектор "Културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов съобщи първо БНТ снощи. Тя е била разрешена от съдия от Специализирания наказателен съд.

Полицейският служител А.П. е привлечен като обвиняем за участие в организираната престъпна група, създадена с користна цел за извършване на престъпления по чл.287а, чл.278 и чл.253 от НК - престъпление по чл. 321, ал.3 от НК, се посочва в съобщение на Спецпрокуратурата.

Папалезов е бил назначен на длъжността след пенсионирането на Кирил Христосков, който като пенсионер започва да работи във фондация "Тракия" на Васил Божков. Миналата седмица Папалезов е бил включен в екипа, който проверява дейността на ГДБОП, където са разработките срещу Божков. Вчера той е бил отстранен от тази комисия.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков коментира акцията пред сайта Bird.bg. Според него прокуратурата е влязла в МВР, провежда обиски и целта на това е да се попречи на разкриването на истината за незаконните подслушвания на политици. Според него прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР и се провеждат лични обиски и на кабинети на служители, проверяващи подслушването.

Някой прави опит да заличи следите от СРС, шредерите прегряват, казва Рашков.

По повод думите му говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира пред БТА, че "прокуратурата не може да спре да работи, само защото на някой не му харесва това и че няма да позволи да бъде въвлечена в политически битки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови