Съдия 'верен фен на ГЕРБ' ще получи обезщетение за неполучени заплати

OFFNews 08 октомври 2020 в 14:16 2413 0

Обезщетение от 22 920 лв. ще получи уволненият от системата бивш шеф на съда в Раднево Евелин Драганов, реши Висшият съдебен съвет. Парите са компенсация за това, че Драганов не е получавал заплата, докато е бил отстранен от длъжност, съобщи Лекс.

Евгени Драганов се прочу като "верен фен на ГЕРБ". Съдията бе декларирал зависимост, привързаност, пристрастност към Цветан Цветанов, той лично и доброволно се подчинил на волята и желанията на бившия министър на вътрешните работи, т.е. декларирал готовност за зависимост. С тези аргументи ВАС освободи Драганов от системата през 2016 г.

Случаят обаче е от по-рано - от 2010 г. Тогава Драганов изпратил писмо до Цветан Цветанов, който по онова време беше министър на вътрешните работи. В него съдията написал: "Уважаеми господин Министър, желанието ми да изразя това свое становище датира от 2009 г., по повод отстраняването от работа на комисар Тончо Михайлов – директор ОДП гр. Стара Загора. Поздравявам Ви за Вашата твърдост и решителност. Личното ми мнение като гражданин и магистрат е, че МВР се освободи от един (ще използвам неговия речник) "бандит".... …Тъй като от душа и сърце съм фен на Партия ГЕРБ, затова си позволявам да изразя това свое становище и притеснение…".

В края на 2014 г. Драганов беше обвинен в закана с убийство към деловодителката в районния съд в Раднево Йовка Иванова, след което тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването му от длъжност. На следващата година пък ВСС го уволни за накърняване престижа на съдебната власт.

ВКС обаче оправда съдията за заканата за убийство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови