Съдът потвърди уволнението на магистрат, "верен фен" на Цветанов и ГЕРБ

OFFNews 08 август 2016 в 14:10 5500 0

Уволниха съдия,

Снимка БГНЕС, архив

Върховният административен съд (ВАС) потвърди уволнението на съдията от Раднево Евелин Драганов, заради декларирана от него готовност за зависимост.

На 17 септември м. г. Висшият съдебен съвет освободи Евелин Драганов от системата, защото се бе клел във вярност на ГЕРБ и Цветан Цветанов, съобщава "Правен свят". ВАС потвърди това решение, като прави подробен анализ на това какви са границата и мярката и какъв е начинът на упражняване на политическите права на съдията, как може той да изразява политическите си убеждения, така че да не накърнява независимостта си и да не уронва престижа на съдебната власт.

Съдията от Раднево Евелин Драганов е декларирал зависимост, привързаност, пристрастност към Цветан Цветанов, той лично и доброволно се подчинил на волята и желанията на вече бившия министър на вътрешните работи, т.е. декларирал готовност за зависимост, се посочва в решението.

Случаят е от 2010 г. Тогава Драганов изпратил писмо до Цветан Цветанов, който по онова време беше министър на вътрешните работи. В него съдията написал: "Уважаеми господин Министър, желанието ми да изразя това свое становище датира от 2009 г., по повод отстраняването от работа на комисар Тончо Михайлов – директор ОДП гр. Стара Загора. Поздравявам Ви за Вашата твърдост и решителност. Личното ми мнение като гражданин и магистрат е, че МВР се освободи от един (ще използвам неговия речник) "бандит".

В решението са посочени и някои емблематични цитати от писмото на съдията до Цветанов, които красноречиво показват политическите му пристрастия: 

"…Няма да крия, че изпитвам лична омраза и ненавист към това лице…";

"…Още веднъж ви поздравявам за Вашата твърдост и решителност и оттогава съм Ваш верен фен…";

"…Тъй като от душа и сърце съм фен на Партия ГЕРБ, затова си позволявам да изразя това свое становище и притеснение…";

"…Това мое поведение е било винаги последователно и непоколебимо…";

"...Изразявам и изказвам личната си подкрепа като магистрат към всичко, което Вие като Министър на вътрешните работи вършите в борбата Ви срещу организираната престъпност, в борбата Ви срещу корупцията в различните власти, в желанието Ви за същински реформи в съдебната власт...";

"…Един от най-големите проблеми на Висшия съдебен съвет е неговият главен секретар – госпожа Славка Каменова, която е черната касичка на непочтените членове…";

"…Имате и занапред подкрепата ми към всичко, което правите в полза на Държавата и в полза на обществото".

В решението на ВАС се посочва, че съдията трябва да бъде независим от връзки и влияние, "но трябва и да създава у разумния наблюдател впечатление, че наистина не е засегнат от подобни фактори." "Мярката, границата за упражняване на политическите права на съдията е именно неговата безпристрастност", се посочва в решението.

Тогава, когато упражняването на политическите права на съдията се превръща в негова зависимост или създава достатъчно основание у разумния наблюдател да приеме наличие на такава зависимост, границата за упражняване на политическите права е премината. Защото именно зависимостта или съмнението за зависимост накърнява авторитета, престижа на съдията и следователно на самата съдебна власт", се казва още в решението, цитирано от "Правен свят". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови