Прокурорите във ВСС видяха в искането за оставката на Гешев разрушаване на европейските ценности

OFFNews 19 януари 2022 в 15:42 3014 1

Прокурорите във Висшия съдебен съвет излязоха с остра декларация срещу искането на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и Демократична България от 14 януари Иван Гешев да бъде отстранен като ръководител на държавното обвинение.

"Приемаме призива за оставка на главния прокурор Иван Гешев за отявлен пример на поредното грубо и недопустимо засягане на независимостта на съдебната система. Този акт на народните представители, призвани да се ръководят от Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждение, руши както демократичните устои, така и основни европейски ценности", се казва в позицията на Прокурорската колегия.

Изразява се и безпокойство от "безцеремонното погазване на принципа на правовата държава, осъществено с обявената декларация на част от народните представители". Обвинителите във ВСС допълват, че въпросната декларация няма никаква юридическа стойност и има политически цели да отклони вниманието от особено значими за обществото въпроси.

"Обявяването на декларацията преди провеждане на заседанието на Пленума на ВСС за избор на председател на Върховния касационен съд е ясен знак за тона, който налагат управляващите в отношенията си със съдебната система. Съвместните действия на част от изпълнителната и законодателната власт, представляващи недопустима намеса, застрашават установения правопорядък и обществен ред", пише в становището си ПК на ВСС.

То ще бъде изпратено до парламента, президента, премиера, представителството на ЕК, посолствата на държавите членки в ЕС, на САЩ и Великобритания, на Европейския парламент, на Съвета на Европа, Венецианската комисия, на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, комисията GRECO и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!